ایلان ماسک همچنان به اعزام به مریخ در سال 2026 خوش بین است

بهروز فیض
توسط:
0

 با وجود رشته‌ای از پرتاب‌های ناامیدکننده‌ی استارشیپ، ایلان ماسک، بنیان‌گذار و مدیرعامل اسپیس‌اکس، همچنان نسبت به استفاده از این مگا‌راکت برای انتقال انسان‌ها به مریخ در چند سال آینده خوش‌بین است. در یک سخنرانی اخیر، این میلیاردر صنعت فضا همچنان مصمم بود که استارشیپ را در پنجره پرتابی در سال ۲۰۲۶ به مریخ بفرستد. او همچنین به‌طور عجیب و غریبی اشاره کرد که در صورت وقوع جنگ جهانی سوم، بشریت باید به سیاره سرخ مهاجرت کند.



روز پنج‌شنبه، اسپیس‌اکس ویدیویی از سخنرانی ماسک برای کارکنان با عنوان «راهی به‌سوی چندسیاره‌ای کردن زندگی» منتشر کرد. قرار بود این سخنرانی روز سه‌شنبه، یعنی همان روزی که استارشیپ پرتابی نه‌چندان موفق داشت، به‌صورت زنده پخش شود. اما ماسک در آن حضور نیافت و دلیل آن نیز توضیح داده نشد. سپس شرکت بدون هیچ توضیحی، این ویدیوی ۴۲ دقیقه‌ای را در صفحه‌اش در شبکه X منتشر کرد، هرچند مشخص نیست ماسک این سخنرانی را دقیقاً چه زمانی ایراد کرده است. طبق انتظار، ماسک وعده‌های بزرگی درباره‌ی استارشیپ داد اما به سه شکست پیاپی این راکت اشاره‌ای نکرد.

او در این سخنرانی گفت: «پیشرفت بر اساس زمانی که برای ایجاد تمدنی خودکفا در مریخ نیاز است، سنجیده می‌شود. هر پرتاب به ما چیزهای بیشتری درباره‌ی آنچه برای چندسیاره‌ای کردن زندگی لازم است می‌آموزد و بهبود استارشیپ را به نقطه‌ای می‌رساند که در نهایت بتواند صدها هزار یا حتی میلیون‌ها نفر را به مریخ ببرد.»

ماسک مریخ را نجات‌بخش بشریت می‌داند و آن را برای «بقای بلندمدت تمدن» ضروری توصیف می‌کند. او مدعی است که یک تمدن اگر چندسیاره‌ای باشد، احتمال بقای آن ۱۰ برابر بیشتر خواهد بود، زیرا «همیشه این احتمال وجود دارد که انسان‌ها کار دیوانه‌واری مثل جنگ جهانی سوم انجام دهند»، او گفت: «امیدوارم این‌طور نشود، ولی ممکن است.»

استارشیپ محور برنامه‌ی بلندپروازانه‌ی ماسک برای اسکان انسان در مریخ است. پیش از آخرین پرتاب آزمایشی، این راکت دچار نقص‌های پیاپی شد و دو بار پشت سر هم منفجر گردید. اسپیس‌اکس اعلام کرده بود که پیش از پرواز نهم، بهبودهایی در استارشیپ اعمال شده، اما راکت حدود ۳۰ دقیقه پس از پرتاب وارد چرخشی غیرقابل کنترل شد. اگرچه استارشیپ در این پرواز بیش از دو آزمایش قبلی پیش رفت، اما همچنان بسیاری از اهدافش، مانند استقرار هشت ماهواره شبیه‌سازی‌شده استارلینک، روشن کردن دوباره یکی از موتورهایش در فضا، و آزمایش موتور در هنگام بازگشت به جو، محقق نشد.

در سخنرانی خود، ماسک به شکست‌های اخیر استارشیپ اشاره‌ای نکرد و در عوض به نقاط قوت مسیر توسعه‌ی آن پرداخت، از جمله شکار حماسی بوستر در تاریخ ۱۳ اکتبر ۲۰۲۴. استارشیپ که بزرگ‌ترین راکت ساخته‌شده تاکنون است، ۱۲۱ متر (۳۹۷ فوت) ارتفاع دارد، اما نسخه بعدی آن حتی بزرگ‌تر خواهد بود. طبق گفته ماسک، نسخه سوم آن حدود ۱۲۴.۴ متر (۴۰۸ فوت) ارتفاع خواهد داشت. این نسخه علاوه بر اندازه بزرگ‌تر، طراحی به‌روزرسانی‌شده‌ای خواهد داشت که ماسک امیدوار است آن را قابل اعتمادتر کند؛ از جمله مرحله بالایی که در مدار زمین قابل سوخت‌گیری خواهد بود تا بتواند به مقصدهای دوردستی مانند مریخ برسد. این نسخه همچنین به موتورهای به‌روزشده‌ی رپتور مجهز خواهد بود.

ماسک در مصاحبه‌ای با Ars Technica گفت: «رپتورهای ارتقایافته، طراحی کاملاً جدیدی در قسمت انتهایی بوستر و راکت دارند. چون دیگر نیازی به سپر حرارتی در قسمت بالایی موتور نیست، ساختار پایه‌ی بوستر و راکت بسیار ساده‌تر شده است. راستش را بخواهید، ظاهر آن کمی برهنه به نظر می‌رسد، مخصوصاً در بخش بوستر، چون موتور‌ها کاملاً نمایان هستند، بدون پوشش اطرافشان.»

مدیرعامل اسپیس‌اکس قصد دارد نسخه سوم استارشیپ را تا پایان امسال به پرواز درآورد. او امیدوار است بتواند از پنجره پرتاب به مریخ که در پایان سال ۲۰۲۶ باز می‌شود، استفاده کند. ماسک در سخنرانی‌اش گفت: «سعی می‌کنیم از این فرصت استفاده کنیم، اگر خوش‌شانس باشیم. فکر می‌کنم در حال حاضر حدود ۵۰/۵۰ شانس داریم.»

اگرچه دیگر کسی وعده‌های زمانی ماسک را چندان جدی نمی‌گیرد، اما به‌روزرسانی طراحی استارشیپ احتمالاً برای خروج از روند شکست‌های اخیر آن ضروری خواهد بود. و تا زمانی که اسپیس‌اکس نتواند سوخت‌گیری در مدار را با موفقیت انجام دهد—که برای رسیدن به مریخ کاملاً حیاتی است—استارشیپ بیش از آن‌که یک فضاپیما باشد، بیشتر شبیه به یک رؤیای دور از دسترس خواهد بود.

برچسب :

ارسال یک نظر

0نظرات

ارسال یک نظر (0)