استارتاپ هندی QpiAI، که مدعی است هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی را برای کاربردهای سازمانی تلفیق میکند، در دور جدیدی از جذب سرمایه، ۳۲ میلیون دلار جذب کرده است. این دور سرمایهگذاری که بهطور مشترک توسط دولت هند هدایت شده، با هدف گسترش حضور جهانی این شرکت و توسعه رایانههای کوانتومی در مقیاس کاربردی انجام شده است.
دور سرمایهگذاری سری A شرکت، بهصورت کاملاً سهامی، با مشارکت برنامه ملی کوانتوم هند (National Quantum Mission) به ارزش ۷۵۰ میلیون دلار و همچنین شرکت Avataar Ventures، با ارزشی پس از سرمایهگذاری (post-money valuation) برابر با ۱۶۲ میلیون دلار انجام شده است.
این جذب سرمایه بخشی از تلاش گستردهتر هند برای تبدیل شدن به قدرتی در حوزه محاسبات کوانتومی است. برنامه ملی کوانتوم، که در سال ۲۰۲۳ راهاندازی شد، یک ابتکار دولت هند است که به محاسبات کوانتومی نهتنها بهعنوان یک فرصت اقتصادی بلکه بهعنوان یک ضرورت امنیت ملی مینگرد. هدف این برنامه توسعه رایانههای کوانتومی مقیاس میانی با ۵۰ تا ۱۰۰۰ کیوبیت فیزیکی طی هشت سال آینده است؛ آن هم در پلتفرمهایی از جمله ابررساناها و فوتونیک. این برنامه همچنین توسعه ارتباطات کوانتومی ماهوارهای، توزیع کوانتومی بینشهری، شبکههای کوانتومی چندگرهای، مغناطیسسنجها و طراحی و سنتز مواد کوانتومی شامل ابررساناها، ساختارهای نیمهرسانا و مواد توپولوژیکی برای ساخت تجهیزات کوانتومی را هدف گرفته است.
QpiAI یکی از هشت استارتاپی است که توسط این برنامه انتخاب شدهاند و هر یک تا سقف ۳.۵ میلیون دلار کمکهزینه اولیه دریافت کردهاند. این استارتاپ که دفتر مرکزی آن در بنگلور قرار دارد و دارای شعبی در ایالات متحده و فنلاند است، اعلام کرده که اولین رایانه کوانتومی تمامپشتهای هند به نام QpiAI-Indus را در ماه آوریل با ۲۵ کیوبیت ابررسانا راهاندازی کرده است.
QpiAI که در سال ۲۰۱۹ تأسیس شده، میگوید با ترکیب محاسبات کوانتومی و هوش مصنوعی، تواناییهایی در زمینه بهینهسازی در صنایعی چون تولید، صنعت، حملونقل، مالی، داروسازی و مواد ارائه میدهد. این شرکت همچنین اعلام کرده که نرمافزارهای تخصصی همراه با سختافزار اختصاصی خود را توسعه داده تا از کاربردهای واقعی کوانتومی، بهویژه در حوزههایی مانند علوم مواد و کشف دارو، پشتیبانی کند.
نگندرا ناگراجا، بنیانگذار و مدیرعامل QpiAI در مصاحبهای گفت: «کوانتوم میتواند تضمین کند که هوش مصنوعی مقاوم و قابل اعتماد باشد.»
این استارتاپ حوزههای شبیهسازی، سنتز دارو و کشف مواد را از جمله کاربردهای کلیدی میداند که در آنها ترکیب هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی میتواند مزیت رقابتی ایجاد کند.