هیچکس نگفته بود که تجاریسازی انرژی همجوشی (fusion) قرار است ارزان یا سریع باشد.
شرکت TAE Technologies این هفته اعلام کرد که در دور جدیدی از جذب سرمایه، ۱۵۰ میلیون دلار دیگر تأمین کرده است. در این دور، سرمایهگذاران پیشین مانند گوگل (Google)، چورون (Chevron) و New Enterprise Associates نیز مشارکت داشتهاند.
به گفتهی این شرکت که نزدیک به ۳۰ سال قدمت دارد، این دوازدهمین دور جذب سرمایه TAE است. طبق دادههای PitchBook، تاکنون حدود ۱.۸ میلیارد دلار سرمایه برای این شرکت تأمین شده که آن را به یکی از تأمینشدهترین شرکتهای حوزهی انرژی همجوشی تبدیل کرده است.
TAE که پیشتر با نام Tri Alpha Energy شناخته میشد، سالها در سکوت مشغول توسعه طراحی راکتور خود بود. این شرکت در ابتدا از روشی استفاده میکرد که در آن دو گوی پلاسما را به یکدیگر شلیک میکرد و سپس تودهی حاصل را با پرتوهای ذرات به چرخش درمیآورد. این تودهی پلاسما — که شکلی شبیه به یک سیگار توخالی دارد — میدان مغناطیسی خاص خود را ایجاد میکند و در کنار آهنرباهای راکتور، پلاسما را پایدار نگه میدارد.
در آوریل امسال، TAE اعلام کرد که دیگر نیازی به شلیک دو گوی پلاسما برای شروع واکنش ندارد. این شرکت توانسته صرفاً با تشکیل یک پلاسما، گرم کردن آن، و پایدارسازیاش با استفاده از پرتوهای ذرات، واکنش را آغاز کند. TAE میگوید حذف این تجهیزات، راکتور را کوچکتر، ارزانتر و عملیاتیتر کرده است.
گوگل تاکنون در دو دور سرمایهگذاری TAE مشارکت داشته که آخرین آن در سال ۲۰۲۲ و به ارزش ۲۵۰ میلیون دلار بوده است. اما همکاری این دو شرکت به مدت طولانیتری بازمیگردد؛ از سال ۲۰۱۴، دانشمندان علوم رایانهی گوگل با مهندسان TAE همکاری کردهاند تا با استفاده از یادگیری ماشینی (یکی از شاخههای هوش مصنوعی)، بهترین تنظیمات برای راکتور همجوشی را پیدا کنند.
پیش از استفاده از هوش مصنوعی، فرآیند بهینهسازی حدود دو ماه زمان میبرد — یعنی حدود ۱,۰۰۰ آزمایش. به گفتهی میشل بیندرباوئر (Michl Binderbauer)، مدیرعامل TAE در سال ۲۰۲۲، هوش مصنوعی این عدد را به یکصدم کاهش داد و کل فرآیند را ظرف چند ساعت به پایان میرساند.