فعال شدن حالت ایمنی کاوشگر فضایی Juno

بهروز فیض
توسط:
0

برای نزدیک به یک دهه، یک کاوشگر بزرگ در برابر محیط سخت و پرخطر سیاره مشتری مقاومت کرده تا نماهای خیره‌کننده و نزدیک از این غول گازی و قمرهایش را برای ما به ارمغان بیاورد. اما گاهی خود مشتری دست بالا را دارد. اخیراً در جریان یک پرواز عبوری برنامه‌ریزی‌شده، فضاپیمای «جونو» به طور غیرمنتظره‌ای وارد حالت ایمن (Safe Mode) شد و ابزارهای علمی خود را به‌طور موقت خاموش کرد.



طبق اعلام ناسا، جونو در هفتاد و یکمین عبور نزدیک خود از مشتری در تاریخ ۴ آوریل دو بار وارد حالت ایمن شد. هنوز مشخص نیست دقیقاً چه چیزی باعث این وضعیت شده، اما گمان می‌رود عبور از کمربندهای پرتوزای مشتری عامل آن بوده باشد.

تماس مجدد با فضاپیما برقرار شده و داده‌ها نشان می‌دهد که جونو اولین بار در ساعت ۵:۱۷ صبح به وقت شرق آمریکا، یعنی حدود یک ساعت پیش از نزدیک‌ترین عبور (perijove)، وارد حالت ایمن شده است. بار دوم نیز حدود ۴۵ دقیقه پس از عبور نزدیک دوباره این وضعیت رخ داده است. در حالت ایمن، عملکردهای غیرضروری متوقف می‌شوند؛ جونو ابزارهای علمی خود را خاموش کرد اما سیستم‌های ارتباطی و مدیریت انرژی فعال باقی ماندند. رایانه‌ی فضاپیما مجدداً راه‌اندازی شد و آنتن‌ها به سمت زمین تنظیم شدند تا امکان ارتباط برقرار بماند.

حالت ایمن زمانی فعال می‌شود که فضاپیما یک ناهنجاری را تشخیص دهد. اگرچه تیم مأموریت هنوز مشغول تحلیل داده‌هاست تا علت دقیق این اتفاق را بیابد، شواهد اولیه نشان می‌دهد جونو هنگام عبور از کمربندهای تابشی مشتری وارد این وضعیت شده است.

میدان مغناطیسی مشتری ۲۰٬۰۰۰ برابر قوی‌تر از میدان مغناطیسی زمین است و در میان تمام سیارات منظومه شمسی قدرتمندترین است. این میدان مغناطیسی، ذرات باردار را به دام می‌اندازد و آن‌ها را همچون شتاب‌دهنده‌ی ذرات به حرکت درمی‌آورد. بیشترین تراکم ذرات پرانرژی در کمربندهای پرتوزای دونات‌شکلی است که پیرامون استوای مشتری قرار دارند.

برچسب :

ارسال یک نظر

0نظرات

ارسال یک نظر (0)