هشت‌پای عظیم‌الجثه‌ی اعماق دریا بالاخره زنده دیده شد

بهروز فیض
توسط:
0

بیش از یک قرن است که هشت‌پای عظیم‌الجثه‌ی اعماق دریا (Colossal Squid) یکی از اسرارآمیزترین موجودات اقیانوس به شمار می‌رود. این افسانه‌ی ۷ متری (۲۳ فوتی) عمدتاً از طریق تکه‌پاره‌هایی که در معده‌ی نهنگ‌ها پیدا شده یا نمونه‌هایی در حال مرگ که توسط ماهیگیران مشاهده شده‌اند، شناخته شده بود — و همیشه از یک مشاهده‌ی نزدیک واقعی گریخته بود. تا همین اواخر.



در تاریخ ۹ مارس، بر عرشه‌ی کشتی تحقیقاتی Falkor (too) متعلق به مؤسسه Schmidt Ocean Institute، پژوهشگران سرانجام «نهنگ سفید» خود را — بهتر بگوییم، هشت‌پای غول‌پیکر — شکار کردند. آن‌ها موفق شدند یک نمونه‌ی جوان از این گونه را به اندازه‌ی حدود ۳۰ سانتی‌متر، زنده و در حال حرکت در زیستگاه طبیعی‌اش، در نزدیکی جزایر South Sandwich در اقیانوس اطلس، مشاهده و فیلم‌برداری کنند. این مشاهده در عمقی حدود ۶۰۹ متر (۲,۰۰۰ فوت) انجام شد و توسط وسیله‌ی کنترل از راه دور مؤسسه به نام SuBastian ثبت گردید.

این نخستین فیلم تأییدشده‌ی ضبط‌شده از این گونه (با نام علمی Mesonychoteuthis hamiltoni) در طبیعت است — موجودی که عنوان «قهرمان سنگین‌وزن بی‌مهرگان» را یدک می‌کشد. این گونه می‌تواند بیش از ۴۵۳ کیلوگرم (نیم تن) وزن داشته باشد، اما با وجود جثه‌ی عظیمش، بسیار کمیاب و گریزان است. وسایلی مانند SuBastian، بهترین ابزار برای مشاهده‌ی این موجودات اعماق‌زی هستند، چرا که شرایط سخت و فشار بالای زیستگاه آن‌ها، حضور مستقیم انسان را تقریباً غیرممکن می‌سازد.

این مشاهده بخشی از Expedition Ocean Census است — پروژه‌ای جهانی برای فهرست‌برداری از تنوع زیستی اعماق دریا — و به‌طرز جالبی با صدمین سالگرد شناسایی رسمی هشت‌پای عظیم‌الجثه همزمان شده است.

دیر آمد، اما چه باشکوه! 

برچسب :

ارسال یک نظر

0نظرات

ارسال یک نظر (0)