آیا حاضری قارچ ممنوعه را بچشی؟ دانشمندان بهتازگی ترکیبی مشتقشده از قارچ کشف کردهاند که به نظر میرسد تلخترین مادهای باشد که تاکنون روی زمین شناسایی شده است.
پژوهشگران در آلمان این کشف نهچندان خوشمزه را در گونهای از قارچ به نام Amaropostia stiptica—که بهدرستی به آن قارچ تلخ قفسهای نیز میگویند—انجام دادهاند. این ترکیب، یکی از سه مولکول تلخ جدیدی است که با بررسی این قارچ کشف شدهاند. به گفتهی محققان، این یافتهها میتواند به درک بهتر دانشمندان از چگونگی تکامل توانایی تشخیص تلخی در حیواناتی مانند انسان، و پاسخ به پرسشهای دیگر کمک کند.
جوانههای چشایی ما بهطور کلی میتوانند پنج نوع طعم متفاوت را تشخیص دهند که یکی از آنها تلخی است. دانشمندان تاکنون حدود ۲۴۰۰ مولکول مختلف را شناسایی کردهاند که باعث حس تلخی میشوند، و بیش از ۸۰۰ مورد از آنها با دستکم یک گیرندهی چشایی مشخص در ارتباط هستند. اما به گفتهی نویسندگان این مطالعه، این فهرست تنها بخش کوچکی از دنیای گستردهی مواد تلخ موجود در طبیعت است.
بیشتر این ترکیبات شناساییشده تاکنون از گیاهان گلدار به دست آمدهاند یا بهصورت مصنوعی تولید شدهاند. و ما اطلاعات بسیار کمتری در مورد طعمهای تلخی داریم که از شاخههای دیگر حیات—از جمله قارچها—منشأ میگیرند. بنابراین پژوهشگران تصمیم گرفتند نگاه دقیقتری به قارچ شناختهشده اما کمتر مطالعهشدهی تلخ قفسهای بیندازند.
اگرچه A. stiptica مانند برخی گونههای سمی قارچها، کشنده نیست، اما به دلیل تلخی شدید، عملاً غیرقابل خوردن است. پژوهشگران دریافتند که بخشی از طعم آن با ترکیباتی شناختهشده به نام الیگوپورینهای A و B که نمونههایی از گلیکوزیدهای تریترپنوئید هستند، قابل توضیح است. اما آنها همچنین سه ترکیب مشابه جدید را نیز کشف کردند که آنها را الیگوپورینهای D تا F نامگذاری کردهاند.