مایکروسافت از یک تراشه جدید به نام Majorana 1 رونمایی کرده است که به گفته این شرکت، امکان ایجاد رایانههای کوانتومی را فراهم میکند که قادر به حل "مسائل مهم در مقیاس صنعتی طی چند سال، نه چند دهه" خواهند بود.
این جدیدترین پیشرفت در حوزه رایانش کوانتومی است—فناوریای که از اصول فیزیک ذرات برای ایجاد نوع جدیدی از رایانهها استفاده میکند، رایانههایی که قادر به حل مسائلی هستند که رایانههای معمولی از پس آن برنمیآیند.
ساخت رایانههای کوانتومی قدرتمند که بتوانند مشکلات مهم دنیای واقعی را حل کنند، چالش بزرگی است و برخی کارشناسان معتقدند که چنین فناوریای هنوز چند دهه با ما فاصله دارد.
مایکروسافت میگوید که به دلیل پیشرفت "تحولآفرین" خود در توسعه این تراشه جدید که شامل یک رسانای توپولوژیکی مبتنی بر مادهای جدید است، میتوان این جدول زمانی را سرعت بخشید.
این شرکت باور دارد که رسانای توپولوژیکی (Topoconductor) آن میتواند به اندازه نیمههادیها در تاریخ رایانش، انقلابی باشد.
با این حال، کارشناسان به بیبیسی گفتهاند که برای ارزیابی کامل اهمیت این تحقیق و تأثیر آن بر رایانش کوانتومی، دادههای بیشتری مورد نیاز است.
جنسن هوانگ، مدیرعامل شرکت پیشرو تراشهسازی انویدیا، در ژانویه گفت که او معتقد است رایانش کوانتومی "بسیار مفید" طی ۲۰ سال آینده محقق خواهد شد.
چتان نایک، یکی از متخصصان سختافزار کوانتومی در مایکروسافت، گفت که این پیشرفتها میتواند نگرش متداول درباره آینده رایانههای کوانتومی را دگرگون کند.
او گفت: "بسیاری از افراد گفتهاند که رایانش کوانتومی، یعنی رایانههای کوانتومی مفید، چند دهه با ما فاصله دارند. من فکر میکنم این پیشرفت ما را از دههها به سالها نزدیکتر میکند."
تراویس هامبل، مدیر مرکز علم کوانتومی در آزمایشگاه ملی اوک ریج ایالات متحده، گفت که او موافق است که مایکروسافت اکنون قادر خواهد بود نمونههای اولیه را سریعتر ارائه دهد، اما هشدار داد که هنوز کارهای زیادی باقی مانده است.
او گفت: "اهداف بلندمدت برای حل کاربردهای صنعتی با استفاده از رایانههای کوانتومی، نیازمند مقیاسبندی بیشتر این نمونههای اولیه است."